ParaCENTRUM Fenix

New Centre Fenix

The new building of our center, which will stand in Brno Kníničky, will provide quality facilities to existing services. Above all, the new centre allows increasing the number of clients to four times. Fifty clients a day will use outpatient services, and 20 other people will be able to spend longer-term intensive rehabilitation stays in the center.

These are no abstract plans. The project has the support of the Brno City Council, and since spring 2018, we already have architectural study. We have also processed the documentation for the application for a building permit. However, there is no money to complete.

We have already managed to raise 85 million Czech crowns. Approximately 95 million Czech crowns are still missing to fund of the construction fully. Our work is unique and needful. We are experts in our places, at the same time, heartbreakers with a passion for the cause. Spinal cord injury affects each of us.

  • Estimated budget
    184.500.000 CZK
  • Location
    Rekreační street, Brno – Kníničky
  • Architectural solution
    CHYBIK+KRISTOF
  • Construction designer
    Atelier Habina

How time went

2007
First considerations on the reconstruction of the existing building
2015
We are leaving the reconstruction option and starting to look for suitable land for construction
2018/01
The Council jointly decided on targeting Brno Kníničky
2018/02
We choose an architectural design from the studio CHYBIK+KRISTOF
2018/05
We conclude contracts for the construction of the documentation for the merged territorial management
2018/09
Brno City Council decides to sell the land
2018/09/05
Application for building permit
2020/04/08
Opening of construction proceedings

What will change

  • Fully barrier-free building
  • Multiple capacity increases
  • Quality and comprehensive facilities
  • Accommodation facilities
  • Accessibility for clients from all over the Czech Republic
  • Important Integration Centre
  • Use for the general public
Location

Brno – Kníničky, Rekreační street

ParaCENTRUM Fenix

Nursing home

Kindergarten

Zoo

  • ParaCENTRUM Fenix

  • Nursing home

  • Kindergarten

  • Zoo

Basic location data

The area designated for the construction of the ParaCENTER Fenix situates west of the foot of the Mniší Mountain. With a Zoo on the border of the cadastral of the municipalities of Bystrc and Kníničky. It is at the outskirts of Kníničky village and is linked to the north by Rekreační Street and the east by the road Ondrová, which connects Kníničky with Bystrc, Komín and other parts of Brno. On the west side, the land ends with the family home area. South is the field and bio corridor of the River Svratka. It is a territory owned by the Statutory City of Brno, on which the construction is being planned for the Zoo entrance area, kindergarten, nursing home, and new ParaCENTER Fenix building.
  • Available area

    5690 m²

  • Built-up area

    1348 m²

  • Floor area

    1911 m²

  • Usable area

    3016,2 m²

Visualization

ParaCENTRUM Fenix, z. s.

Netroufalky 787/3
625 00 Brno

T: +420 733 589 567
E: info@pcfenix.cz
www.pcfenix.cz

Copyright © ParaCENTRUM Fenix 2020